Grote techbedrijven hebben een nieuwe versie van de “anti-misinformatie”-code van de Europese Unie ondertekend. Onder de ondertekenaars zijn Google, Twitter, Meta, TikTok en Twitch – maar ook kleinere spelers zoals Vimeo en Clubhouse.
In totaal zijn er 34 ondertekenaars:
- Adobe
- Avaaz
- Clubhouse
- Crisp Thinking
- Demagog
- DOT Europa
- Europese vereniging van communicatiebureaus (EACA)
- Faktograf
- Globsec
- Interactief Reclamebureau (IAB) Europa
- Kinzen
- Kreativitet & Kommunikation
- Logisch
- Maldita.es
- MediaMath
- Meta (Facebook)
- Microsoft
- Neeva
- Newsback
- NewsGuard
- PagellaPoltica
- Journalisten zonder Grenzen (RSF)
- Seznam
- The Bright App
- Het GARM-initiatief
- TikTok
- Twitch
- Vimeo
- VOST Europa
- WhoTargetsMe
- Wereld Federatie van Adverteerders (WFA)
Apple heeft geweigerd de overeenkomst te ondertekenen.
De “gedragscode desinformatie” verplicht onlineplatforms om aan te tonen hoe zij “schadelijke inhoud” aanpakken.
Ook moeten platforms “schadelijke desinformatie” bestrijden door partnerschappen aan te gaan met factcheckers en tools te ontwikkelen. Zij zullen worden gedwongen “indicatoren van betrouwbaarheid” op te nemen in onafhankelijk gecontroleerde informatie over actuele thema’s zoals COVID-19 en de Russische invasie in Oekraïne.
De meest in het oog springende eis is misschien wel dat zij hun inspanningen om schadelijke inhoud en desinformatie aan te pakken per land bekendmaken. De online platforms waren hiertegen gekant, maar de nationale toezichthouders eisten specifiekere gegevens om de verspreiding van desinformatie beter te kunnen aanpakken.
De vicevoorzitter van de EU voor waarden en transparantie, Věra Jourová, die verantwoordelijk is voor de code, zei: “Om doeltreffend op desinformatie te reageren, zijn er land- en taalspecifieke gegevens nodig. We weten dat desinformatie in elk land anders is, en de grote platforms zullen nu zinvolle gegevens moeten verstrekken die een beter begrip van de situatie op landniveau mogelijk maken.”
“De acties van Rusland hebben geïnformeerd om de anti-misinformatiecode vorm te geven,” zei ze. “Zodra de code operationeel is, zullen we beter voorbereid zijn om desinformatie, ook afkomstig uit Rusland, aan te pakken.”
De nieuwe code vereist ook dat online platforms andere gegevens verstrekken, waaronder de AI-systemen die worden ingezet om “desinformatie” aan te pakken, het aantal verwijderde bots en het aantal content moderators in elk land.
De code is met onmiddellijke ingang van toepassing, maar voorziet in een implementatieperiode van zes maanden voor platforms om zich aan de strenge regels te houden.
Stap dus over op (quasi) censuurvrije alternatieven als Telegram, Mewe, Duckduckgo, Bitchute,… Des te meer leden deze platformen krijgen, des te meer nieuwe leden deze zullen aantrekken. Waarom zou u platformen blijven ondersteunen die u de mond snoeren? We weten allemaal dat dit niets te maken heeft met fake nieuws maar alles met censuur.
Ik vind het erg spijtig dat Vimeo bij de ondertekenaars staat. Ze hadden altijd interessante verbannen video’s en hun kwaliteit was goed. Het was wel vreemd dat je vanuit een verbannen video op YT verwezen werd naar Vimeo. Misschien was er al langer iets aan de gang. Zijn Archive, Rumble en Odysee nog betrouwbaar? Alvast bedankt voor het interessante artikel.
Duckduckgo hebben een contract met Bill Gates gesloten. Ik heb nu brave. Ook MeWe zit wat censuur op wss, en Telegram, ach, God weet best.