Iedereen weet dat onze elektricteitsrekening een verborgen belastingbrief is waar we kosten betalen die niets met de levering van die energie te maken heeft.
In dit artikel hebben we u al uitgelegd dat de gasprijzen verdrievoudigd zijn. De officiële uitleg omdat Rusland de gaskraan toegedraaid heeft terwijl we maar 2,1% van ons gas uit Rusland halen. De prijs van elektriciteit wordt op basis van de duurste energiecentrale berekend, wat in de praktijk een gascentrale is. Bijgevolg betaalden we een tijd geleden 12X te veel voor onze energie. De begroting die in rood gaat, mensen die letterlijk in de kou zitten en energiebedrijven die tegelijkertijd recordwinsten maken. Enfin het perfecte excuus om diep in de zakken van de mensen te zitten en om veel KMO’s in financiële problemen te brengen. Want tja, in 2030 bezit u niets meer en u zal gelukkig zijn.
Vanaf 1 januari gaan ze u nog wat extra belasten. Uw elektriciteitsfactuur bestaat uit 3 onderdelen:
- De prijs van de elektriciteit die u verbruikt
- De nettarieven
- BTW en andere tarieven (verdoken belastingen)
Die nettarieven bedragen momenteel zo’n 13% van uw totale factuur. Vanaf 1 januari wordt u extra belast (hoger tarief) op basis van deze nettarieven. Vanaf 1 januari wordt nl. het capaciteitstarief ingevoerd.
Wat houdt dat in de praktijk in?
Wel weet u nog die digitale meter waar de complotwappies voor waarschuwden dat men deze zou gaan gebruiken om u op afstand te kunnen controleren? Wel, vanaf 1 januari wordt dit een feit. Die digitale meter stuurt ieder kwartier uw verbruik door. Zo kunnen ze iedere maand kijken wat op een gegeven moment uw maximum verbruik was. Op basis van dit piekverbruik zal dan uw nettarief berekend worden.
Stel u bent gisteren een namiddagje de natuur ingetrokken. U komt helemaal nat en verkleumd thuis na een forse regenbui. Bij thuiskomst neemt u een warm bad, gaat uw vuile kledij direct de wasmachine in en zet u uw verwarming een graadje hogere om terug goed op te warmen tijdens een gezellig avondje achter de TV. Dit zorgt voor een piek in uw elektriciteitsverbruik. Met de berekening van dit nieuwe capaciteitstarief zal u deze maand dus een nettarief betalen op basis van uw elektriciteitsverbruik van deze avond zelfs al verbruikt u de rest van de maand geen elektriciteit meer.
Bij mensen waar nog een digitale meter geïnstalleerd is, wordt er een forfait aangerekend gebaseerd op een verbruik van minimum 2,5 kilowat.
Waarom dit capaciteitstarief? De klimaatopwarming!!! We moeten fossiele brandstoffen afbouwen waardoor er als energiebron niet veel anders meer overblijft dan gas en elektriciteit. Dan stelt er zich echter een capaciteitsprobleem met ons energienet. Onze huizen verwarmen we elektrisch i.p.v. met mazout, ’s nachts is onze elektrische auto aan het opladen, we moeten meer van thuis uit werken waardoor iedereen apart zijn licht en verwarming moet aanzetten i.p.v. slechts 1 bureau te verlichten en te verwarmen,… Ons elektriciteitsnetwerk kan die niet aan.
Natuurlijk niet. Onze betrouwbare kerncentrales die ons van goedkope en betrouwbare energie voorzagen, werden voor een groot stuk afgebouwd. Met een kerncentrale is het ook gemakkelijker om in te spelen op een stijgende/dalende vraag naar energie. Deze kerncentrales werden vervangen door dure (niet rendabel zonder subsidies) zonne- en windenergie. Terwijl een kerncentrale een stabiele hoeveelheid energie produceert, hangt dit bij de “groene” energie volledig af van het weer. Geen zon is weinig tot geen zonneërgie. Geen wind betekent geen windenergie. Op een zonnige dag met ook wind wordt er natuurlijk een overdaad aan groene energie geproduceerd. Veel meer energie dan ons elektriciteitsnetwerk aankan. Ook het omgekeerde. Op het ogenblik dat er een piek in de vraag naar energie is, op een ogenblik dat er weinig groene energie geproduceerd wordt, kan dit op sommige plaatsen voor een tekort aan energie veroorzaken. Een tekort wat een black out kan veroorzaken (gans het elektriciteitsnetwerk dat uitvalt).
De politieke beslissingen van het afgelopen decennium zowel in België als in de rest van Europa hebben ervoor gezorgd dat onze energievoorziening in het gedrang komt. Wat ons betreft, is gans het groene energieverhaal één grote hoax, maar als regeringen beslissen om deze richting op te gaan, moeten ze ook investeringen in het energienetwerk voorzien om dit aan te passen aan deze transitie.
In de praktijk gaan ze het anders doen. Potje breken, maar het is zoals altijd de bevolking die het mag betalen. Vanaf 1 januari wordt een stuk van uw energiefactuur dus berekend op basis van energie die u niet verbruikt hebt. Het excuus dat men gebruikt, is dat men een piek in het elektriciteitsverbruik wil voorkomen. Als iedereen zijn verbruik wat spreidt zijn er geen grote pieken, dus ook geen capaciteitsproblemen.
Tegelijkertijd met het invoeren van dit capaciteitstarief, wordt het nachttarief afgeschaft. Tiens, was dit goedkopere nachttarief net niet voorzien om mensen aan te sporen om bv. ’s nachts de wasmachine op te zetten om het energieverbruik wat te spreiden? M.a.w. u extra laten betalen om u aan te sporen om uw elektriciteitsverbruik te spreiden om het net te ontlasten is gewoon 1 grote drogreden. Als dit werkelijk zo was, bleef het nachttarief gewoon behouden.
Volgens een studie van de universiteit van Gent zou minstens 60% van de bevolking minder betalen dankzij dit nieuwe capaciteitstarief. Dat is als u al een digitale meter heeft, wat bij veel mensen nog niet het geval is waardoor de kans reëel is dat die net meer gaan moeten betalen.
Het wordt weeral mooi voorgesteld, maar het is gewoon een nieuwe vorm van belastingen. Zoals zo vaak het geval is, zal wel blijken dat het merendeel van de mensen niet zal besparen maar net met een hoger factuur zal opgezadeld worden. Ooit al geweten dat in België de belastingen naar beneden gaan?
De auto is de melkkoe van vadertje staat. Als u gaat tanken betaalt u zo’n 60% taksen. Men wil de fossiele brandstoffen uitfaseren. Waar gaat de overheid dan zijn inkomsten halen? Wat is net als een auto iets dat iedereen verbruikt en iedereen nodig heeft? Inderdaad: elektriciteit. De elektriciteitsprijs kunstmatig omhoog jagen om mensen gewend te maken aan dure elektriciteit de nieuwe melkkoe van de overheid. Heeft onze premier Decroo niet gezegd dat we voor 10 moeilijke winters staan?
Het meest afschrikwekkende in gans dit verhaal is hoe de overheid weeral een stapje verder zet in de schending van onze privacy. Het bestaansrecht van onze overheid is de grondwet. In die grondwet staat uitdrukkelijk dat onze woonst onschendbaar is. Toch eigent onze overheid zich het recht toe om op afstand uw energieverbruik te controleren. Nu is het extra betalen. Hoelang gaat het duren voor ze vanop afstand uw energieverbruik beperken als u een piek in uw energieverbruik hebt? Of had u nog niet door dat ze met die digitale meter niet enkel uw energieverbruik kunnen meten maar uw energie ook kunnen uitzetten indien nodig? Wat zou u ervan vinden dat uw buurman meer of minder voor zijn brood moet betalen omdat die meer of minder brood eet? Is elektriciteit geen basisbehoefte net zoals brood één van onze basisvoedselbronnen is? Als de overheid niet gaat investeren in extra capaciteit waarom moeten wij dan meer gaan betalen?
Of willen we het nog eens een stap verder gaan…
De kerncentrales in België werden gebouwd door het publiek energiebedrijf Ebes. Een publiek bedrijf ofte een bedrijf van het publiek (de bevolking). In realiteit een overheidsbedrijf dat ons belastinggeld gebruikt heeft om deze kerncentrales te bouwen. Waarom moeten wij überhaupt betalen voor energie dat opgewekt wordt door een bedrijf dat wij mee helpen betalen hebben? Onze elektriciteitsfactuur zou gratis moeten zijn, enige wat ze ons zouden mogen aanrekenen zijn inderdaad de kosten voor het onderhoudt. Dat Ebes nadien Electrabel geworden is en dat onze overheid dit kroonjuweel aan Frankrijk verkocht heeft is niet ons probleem. Meer nog. Dat is een mooi voorbeeld van hoe onze overheid verzaakt aan zijn fuduciaire verantwoordelijkheid t.o.v. zijn bevolking (eerlijk en verantwoord handelen in het (financiële) belang van een andere persoon). Zoals altijd draaien wij als bevolking op voor de fouten van de overheid, terwijl wij als mens die overheid opricht hebben en die voor ons zou moeten werken.