Alhoewel onze virologen in het begin eensgezind waren dat stoffen mondmaskers niet beschermen en enkel een gevoel van schijnveiligheid bieden werden ze toch verplicht.
Plots werd het geweer van schouder veranderd en werden de mondmaskers het middel bij uitstek om het virus tegen te houden. Uw mondmasker niet op? Boete van 175.
Interessant om te weten is dat er nauwelijks studies bestaan rond het dragen van mondmasker en of die al dan niet helpen tegen de verspreiding van virussen allerlei. Tot recent dus. Onderzoekers in Denemarken hebben net een revolutionaire studie gepubliceerd die aantoont dat het dragen van een mondmasker weinig of niets uithaalt om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan.
Aan deze studie namen zo’n 6000 Denen deel. Die werden onderverdeeld in 2 groep. Eén groep werd gevraagd om buiten een masker te dragen. De ander groep werd opgedragen dat niet te doen. Beide groepen werden dan ook gevraagd om andere maatregelen zoals social distancing strikt na te leven. Na 1 maand werden beide groepen dan getest om te zien of ze besmet waren.
Uit het onderzoek bleek dat 1,8% van de eerste groep (met mondmasker) besmet was en 2,1% van de 2de groep (zonder mondmasker). Het lijkt dus alsof de mondmasker toch een klein effect hebben, maar hier moeten wel vraagtekens bijgezet worden.
Zoals de onderzoekers hun studie begonnen:
“Observatieel bewijst suggereert dat het dragen van een masker de overdracht van SARS-CoV-2 vermindert, maar of deze waargenomen associatie ontstaat doordat maskers niet-geïnfecteerde burgers beschermen (beschermend effect) of omdat de overdracht door geïnfecteerde maskerdragers wordt verminderd (broncontrole), is onzeker”.
Deze studie – één van de enigen in zijn soort – toont dus duidelijk aan wat we al wisten: het dragen van een mondmasker helpt niet. Mogelijk helpt het dragen van een mondmasker voor 0,3%. Men weet eigenlijk niet of de 0,3% minder besmettingen is omdat gezonde mensen niet besmet worden omdat ze een masker dragen, of zieke mensen die het virus niet verder verspreiden net omdat ze een masker dragen. 0,3% besmettingen die misschien kunnen voorkomen worden maar waar men niet van weer van waar die komen, kan geen reden zijn om een algemene mondmasker verplichting in te voeren terwijl dit in de praktijk wel gedaan werd.
Vele dokters wijzen ook op de gezondheidsrisico’s die je loopt door het constant dragen van een masker. Al je niet op een correcte manier met uw mondmasker omgaat (zoals bijna iedereen) loop je het risico dat je net door het dragen van een masker jezelf ziek maakt. Het is net toen de mondmaskers verplicht werden dat het aantal besmettingen fors beginnen stijgen zijn en dat is iets wat je bijna in alle landen ziet waar de mondmaskers verplicht werden. Dit lijkt er dan enkel maar op te wijzen dat deze dokters gelijk hebben en dat je net ziek wordt door constant een mondmasker te dragen.
Iets wat we zelf ook helemaal kunnen onderschrijven. We zitten in een situatie dat we dit bijna nooit moeten dragen met uitzondering op een paar plaatsen waar het niet anders kan zoals in de winkel. Als we ons masker dan toch moeten aandoen, duurt ook niet lang voor onze neus begint dicht te kruipen, nadien krijgen we keelpijn en moeten we het dan nog langer dragen dan beginnen we te hoesten. We krijgen het dan ook heel benauwd en gevoel of we buiten adem zijn ook al hebben we gewoon rustig achter onze winkelkar gewandeld.. Een half uur à 1 uur nadat we het masker afgezet hebben zijn ook de symptomen helemaal weg. We kunnen niet voor andere mensen spreken. Maar voor ons persoonlijk is het heel duidelijk dat we goed ziek zouden worden mochten we wel constant met een masker moeten rondlopen. Een mens is ook niet op deze wereld gezet om constant zijn eigen adem terug in te ademen.
Als u de volledige studie wil lezen kan dat hier.