Vandaag lazen we in de mainstream media dat ziekenhuizen ongerust zijn door het stijgende aantal mensen die op intensieve zorgen liggen in Brussel, Antwerpen en West-Vlaanderen (bron). Vooral in Brussel zou er een probleem zijn. Daar zou al zo veel druk op het ziekenhuis zijn dat ze een aantal patiënten moesten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in hun netwerk (bron).
Als we de cijfers bekijken:
- Er liggen momenteel in gans België 818 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis
- 184 van deze patiënten hebben intensieve zorg nodig
- Gemiddeld worden er dagelijks 71 covid-19 patiënten opgenomen
Als we deze cijfers verder onder de loep nemen. Men spreekt duidelijk van 818 patiënten met covid-19. Dit wil niet zeggen dat deze opgenomen zijn door covid-19. Die liggen dus mogelijk in het ziekenhuis voor een totaal andere reden, maar werden positief getest. Er wordt wel gesproken over de ziekenhuisopnames maar er wordt geen woord gerept dat de afgelopen 2 weken ook 685 mensen (bron: Sciensano) terug het ziekenhuis verlaten hebben. Dus op 14 dagen tijd is er slechts een netto toename van 133 patiënten.
De situatie in UZ Brussel
Het UZ Brussel beschikt op dit ogenblik over 70 intensieve zorgen bedden (bron). 15% van deze bedden (11 bedden) moeten ze reserveren voor covid-patiënten. Op de website van UZ Brussel lezen we dat ze over 721 bedden beschikken. Dat wil zeggen dat er minder dan 10% van de bedden ingericht zijn voor intensieve zorgen.
Dus als het UZ Brussel nu al in de problemen komt omdat ze een handvol patiënten binnen krijgen die intensieve zorgen nodig hebben, komt dit niet door te veel patiënten maar door een slechte organisatie. Er zijn 70 bedden beschikbaar en gezien dit nog geen 10% van het totaal aantal bedden is, kan deze capaciteit zonder probleem opgedreven worden. Bovendien beschikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over het grootste aantal ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners (bron).
Hierboven linkten we al naar een artikel dat dateert uit maart 2020. Op dat ogenblik lagen daar 31 patiënten besmet met covid-19, waarvan 15 bevestigde gevallen, 7 met een negatieve test (dus geen covid-19) en bij de anderen waren ze nog aan het wachten op de testresultaten (dus niet zeker of dit wel covid-19 patiënten zijn). Dit ziekenhuis beschikt over meer dan 700 bedden en bijna 4000 medewerkers. Toch is in dit artikel sprake van dat het zorgpersoneel het op dat moment zo druk had dat er psychosociale steun voorzien is voor de zorgmedewerkers, dat de spoeddienst hulp krijgt door geneeskundestudenten en dat er zelfs een naaiatelier opgestart werd om mondmaskers te maken. We linken specifiek naar dit artikel omdat de situatie vandaag vergelijkbaar is met de situatie van 20 maart toen dit artikel verscheen. Op dat ogenblik waren er 837 (vs 818 vandaag) mensen opgenomen in het ziekenhuis waarvan 164 (vs vandaag 184) op intensieve zorgen (bron). Dat was het begin van de epidemie. Er waren toen nog maar 37 mensen overleden aan covid-19.
Als u al deze cijfers in beschouwing neemt is dit gewoon absurd. We snappen dat er ook patiënten met andere aandoeningen in het ziekenhuis liggen. Maar dit artikel laat uitschijnen dat het ziekenhuis totaal overweldigd is omdat er naast de gewone patiënten nog 15 bevestigde covid-patiënten liggen. Dit is gewoon pure paniekzaaierij en heeft niets te maken met objectieve en correcte berichtgeving.
Nee er is geen capaciteitsprobleem in de ziekenhuizen
België telt 103 ziekenhuizen (bron) met een capaciteit van 48570 bedden (bron). Tijdens de eerst golf waren er 2037 intensieve zorg-bedden beschikbaar en dit werd later nog uitgebreid met nog 749 bedden extra. En deze 2786 bedden konden theoretisch nog uitgebreid worden naar 2831 bedden (bron). Als ze dit konden organiseren tijdens de eerste golf, moet dit zonder probleem opnieuw lukken.
Als er al echt een capaciteitsprobleem zou zijn, moet de overheid in eigen boezem kijken. Er wordt al jaren bespaard op de zorg. Als resultaat is het aantal beschikbare bedden afgelopen 20 jaar voortdurend gedaald (bron).
Uw dagelijkse dosis paniekzaaierij
Met de cijfers hierboven hebben we aangetoond dat er momenteel weinig aan de hand is. Als u weet hoeveel ziekenhuizen er zijn en hoeveel beschikbare bedden dan is er momenteel niets om zich zorgen over te maken. Toch bericht de mainstream media hierover alsof het een groot probleem is. Hierbij wordt taal gebruikt om mensen schrik aan te jagen “verontrust”, “onrustwekkend”. Men spreekt over het nieuwe aantal ziekenhuisopnames, maar er wordt in alle talen gezwegen over het aantal mensen dat het ziekenhuis mag verlaten.
Dit is nu de toon die al sinds het begin van het uitbreken van deze pandemie gebruikt wordt. Men slaat u dagelijks rond de oren met het aantal ziekenhuisopnames, aantal overlijdens,… zonder dit ook maar in enige context te plaatsen. En er gaan weinig mensen zijn die de tijd en de zin hebben om alle cijfers die we hierboven aan halen op te zoeken.
Als er gemeld wordt dat er vandaag 85 mensen van covid overleden zijn, lijkt dit veel. Als u weet dat er gemiddeld 300 mensen per dag sterven in België lijken die 85 overlijdens wel mee te vallen. Het is natuurlijk nooit leuk als er iemand overlijdt, zeker niet als dat één van uw dierbaren is. Maar we moeten realistisch blijven: de dood maakt gewoon deel uit van ons leven en zo lang we leven gaan er mensen sterven.
De manier waarop de mainstream media hierover bericht, is echt beneden ieder niveau. Zoals we in ons vorig bericht schreven, krijgt de mainstream media een onrechtstreekse subsidie van € 400 miljoen. Subsidies betaald met ons belastinggeld. Dus het is ons volste recht om op een correcte en objectieve manier geïnformeerd te worden. In de praktijk gebeurt net het omgekeerde: mensen worden constant en onnodig angst aangejaagd. En al beginnen er kritische berichten door te sijpelen in de MSM, het blijven uitzonderingen.