David Naborro, de speciale covid-19 gezant van de WHO heeft wereldleiders opgeroepen om te stoppen met de lockdowns als middel om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.
De enige reden om een lockdown te rechtvaardigen is om u te hergroeperen, herorganiseren en uw uitgeput medisch personeel te beschermen. Maar als het enigszins kan liever geen lockdown want die hebben veel te grote gevolgen. Zo verwijst hij naar de toeristische sector die zwaar afziet omdat de toeristen wegblijven, boeren die in de armoede belanden omdat hun markten wegvallen. De armoede in de wereld en het aantal ondervoede kinderen zou volgend jaar kunnen verdubbelen. Lockdowns zorgen voor een wereldwijde catastrofe
Hij roept wereldleiders dan ook op om te stoppen om de lockdowns te gebruiken als het primaire middel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Lockdowns zorgen er gewoon voor dat arme mensen nog armer worden.
Volgens hem moeten we leren samenleven met het virus op een manier waardoor we onze economie niet stil leggen. Er moet een gulden middenweg gezocht worden waarbij niet te veel slachtoffers vallen maar waar de maatschappij en economie wel blijft draaien. Landen moeten onderling ook meer samen werken om samen het virus onder controle te krijgen:
In het begin van het interview wordt er nog iets interessant verteld.
De WHO schat dat er wereldwijd ongeveer 10% van alle mensen besmet zijn met het coronavirus. We lopen op deze aardbol met 7,8 miljard mensen. Dat wil dus zeggen dat 780 miljoen mensen besmet zijn met het covid-19 virus. Van deze 780 miljoen mensen zijn er 1.084.489 gestorven. Als je dat omzet in een percentage kom je uit op 0,14%. Op basis van deze cijfers wil dat dus zeggen dat de IFR (infection fatality rate) op 0,14% ligt. Dat ligt in de lijn van een stevig griepseizoen. Hierbij bevestigt de WHO dus in feite dat het covid-19 virus niet veel dodelijk is dan het gewone griepvirus.
Wat ons betreft kan de lockdown dan ok nu direct stopgezet worden. Voor de griep liggen we ook niet wereldwijd gans de maatschappij en de economie lam.