Door het stijgend aantal coronabesmettingen zijn er vanaf vandaag een aantal nieuwe regels van kracht en de horeca ligt opnieuw op de slachtbank:
- Verplicht sluiten om 23u
- Met max. 4 mensen samen aan 1 tafel (tenzij je familie meer dan 4 personen telt
- Min. 1,5 m tussen de tafels
- Het personeel moet een mondmasker dragen
- Klanten moeten een mondmasker dragen het ogenblik dat ze de tafel verlaten
- Eén persoon per tafel moet zijn contactgegevens achterlaten voor de contact tracing
Voor vele horecazaken zal dit de laatste druppel zijn. Tijdens de eerste lockdown was het de eerste sector die moest sluiten en de laatste sector die terug mocht openen. Zwaar moeten investeren om hun zaak corona proof te maken, door de 1,5m minder tafels die ze mogen zetten en dus ook minder inkomsten. En nu om 23u sluiten. Net het uur waarop ze een belangrijk stuk van hun omzet draaien. Dus dit valt ook nog eens weg. Voor veel horecazaken waarschijnlijk de laatste druppel.
Geen hard wetenschappelijk bewijs voor, maar toch krijgt de horeca een avondklok met alle gevolgen vandien. En dit zonder financiële compensatie
Nu, als je als overheid een sector beperkingen oplegt moet daar een grondige reden voor zijn. In dit geval om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar klopt dit wel?
Slechts 1% van de besmetting is toe te schrijven aan de horeca (bron). En er zijn dan wel experts die waarschuwen dat cafés covid-broeihaarden zijn maar dit kan niet met harde cijfers bewezen worden. Een stelling die beaamd werd door Minister Vandenbroucke “geen hard wetenschappelijk bewijs, maar politiek kan niet wachten” (bron).
Dus slechts 1% van de besmettingen vallen in de horeca. En in spé kan dit zelfs niet wetenschappelijk bewezen worden. Men baseert zich dus op niets om deze reeds zwaar geplaagde sector te sluiten net op het uur dat ze een belangrijk deel van hun omzet draaien. Wat voor bullshit is dit??? De overheid neemt dus maatregelen, maatregelen die voor veel horecazaken het verschil tussen leven en dood betekenen. En deze maatregelen berusten dus op niets!!! Blijkbaar een terugkerend gegeven in gans dit circus. De 1,5 m, de mondmaskers,… Als je op zoek gaat naar wetenschappelijk onderzoek vind je nergens een sluitend onderzoek dat deze maatregelen wetenschappelijk onderbouwt.
Om het nog wat erger te maken. Bij de eerste lockdown moest de horeca verplicht sluiten maar toen was er een hinderpremie en andere steunmaatregelen voorzien. Deze keer wel nieuwe maatregelen met grote financiële gevolgen, maar voor een tegemoetkoming mag de horeca aan zijn neus trekken (bron).
In Brussel gaan ze nog een stap verder. Daar moet de horeca de komende maand terug verplicht de deuren sluiten. Dat is het probleem niet oplossen, maar het probleem verleggen. Dan zakken mensen wel af naar de Brusselse rand waar de cafés dan nog wel open zijn.
En om het helemaal belachelijk te maken: de restaurants moeten pas om 1u ’s nachts sluiten en daar mag je met 10 man aan tafel zitten. Kan ons aub. iemand het verschil uitleggen tussen met 4 man rond tafel een pintje drinken en met 10 man rond tafel om iets te eten? Als het aantal contacten een risico is, is er meer gevaar op restaurant. Bij cafés komt het virus al binnen om 23u, op restaurant blijkbaar pas om 1u. Van een intelligent virus gesproken.
Ons lijken deze maatregelen hetzelfde soort maatregelen zoals ze die ook in het verleden genomen hebben. We weten eigenlijk niet wat we moeten doen, dus we doen maar iets al is daar niets van wetenschappelijk onderzoek om dat te onderbouwen. De collateral damage (lees: economische en menselijke drama’s) nemen we er wel bij.
Wij hebben een ander voorstel: laten we gans de politieke sector eens een maandje in quarantaine stoppen. Wedden dat een groot deel van alle problemen gaan opgelost zijn.
Een verplichte sluitingstijd is geen virusbestrijding maar vrijheidsbeperking!!!