Eergisteren publiceerden we dit artikel:
Zoals we steeds doen, posten we een link naar dit artikel op Facebook en het integrale artikel op ons Mewekanaal.
Toen we vanmorgen inlogden op onze facebookaccount kregen we melding dat onze account voor een paar dagen beperkt is. Bijgevolg kunnen we 2 dagen geen opmerkingen meer plaatsen, 6 dagen niet deelnemen aan groepen en onze berichten zullen 29 dagen lager in het overzicht verschijnen m.a.w. een shadowban.
Reden: het bericht herhaalt onjuist informatie over covid-19 die in strijd is met de richtlijnen voor de community.
De informatie die we hier herhalen is de informatie die we uit het laatste epidemiologisch rapport van Sciensano gehaald hebben. Het enige wat we gedaan hebben is dit becommentarieerd. Volgens Facebook herhalen we hier dus onjuiste informatie. Kunnen we dus enkel uit besluiten dat wat Facebook betreft Sciensano onjuiste informatie verspreidt.
Wie of wat zijn de factcheckers?
Volgens Meta (facebook):
“Werken met onafhankelijke, IFCN-gecertificeerde fact-checkers die virale misinformatie op Facebook, Instagram en WhatsApp identificeren, beoordelen en quoteren.”
Een rechtszaak aangespannen door een zekere John Stossel bracht echter iets heel anders aan het licht. Hier ging het over de labels die Facebook toevoegt aan berichten:
“De labels zelf zijn noch vals, noch lasterlijk; integendeel, zij vormen een beschermde MENING“.
M.a.w. die factchecks hebben dus totaal niets te maken met wetenschappelijke onderbouwing e.d. maar berusten dus op een mening. Een factchecker was van mening dat ons bericht waarin we informatie van Sciensano herhaalden niet correct was en heeft het dus verwijderd. Dat heeft dus niets te maken met het feit of deze informatie al dan niet klopt. Deze kan kloppen, maar dan gaat de factchecker die toch verwijderen omdat die van mening is dat dit niet klopt.
Facktcheck Vlaanderen
Mogen wij u voorstellen aan onze Vlaamse Factcheckers.
Doorloopt u de lijst eens. Het merendeel van die factcheckers studeren nog. En degenen die niet meer studeren aan foto te zien, zijn die nog niet lang weg van de schoolbanken. Allemaal jonge mensen met relatief weinig levenservaring. Dit soort factchecker zonder ervaring gaat dus zeggen dat een specialist in zijn vak fake nieuws aan het verkondigen is.
Dit is een goed voorbeeld:
Slachtoffer van dienst is Sucharit Bhakdi. Een microbioloog die van 1991 tot 2012 werkte voor de universiteit van Maastricht. Gefactcheckt door een zekere Andreas Huysman. Volgens de site van Factcheck Vlaanderen een student geneeskunde. Dus de student zal hier de professor eens de les gaan spellen.
We hebben hier in het verleden al een paar van die factchecks ontkracht. Gaan ze factchecken en uit de factcheck blijkt dat de info die ze proberen te weerleggen gewoon waar is.
Factchecks hebben niets te maken met het weerleggen van fake nieuws, maar is gewoon censuur verpakt in een mooiere verpakking. Factcheckers die op basis van een mening iets kunnen aanmerken/verwijderen als fake nieuws kan je ook niet anders benoemen dan censuur.
Wat is Facebook
We kennen Facebook natuurlijk allemaal als het social netwerk waar je online in verbinding kan blijven met al je vrienden en familie. We hebben dit zeker al eens in een artikel vermeld, maar we gaan het hier nog eens apart in de verf zetten.
Heeft u ooit al eens gehoord van Lifelog? Lifelog was een project van Darpa. Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) is een onderzoeks- en ontwikkelingsbureau van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van opkomende technologieën voor gebruik door het leger. Lifelog was een DARPA-project om een automatisch bijgewerkte, gespecificeerde, georganiseerde, elektronische lijst te maken van elke interactie die je hebt, elke gebeurtenis die je bijwoont, elke plaats waar je naartoe gaat en alles wat je doet? Heel toevallig werd dit project geannuleerd op de dag dat facebook gelanceerd werd.
Voor de minder snuggeren ons ons: Lifelog = Facebook.
Facebook vervult ook perfect de rol van Lifelog. Veel mensen zetten er hun hele leven op: vakantiefoto’s, uitstapjes, feestjes, foto’s van hun nieuwe auto,… Niet enkel dat. Dat zal u zeker al wel opgevallen zijn: u bent buiten Facebook aan het informatie opzoeken over bv. boten en plots krijgt op facebook enkel nog reclame te zien over boten. Geen toeval, zelfs buiten Facebook blijft facebook uw surfgedrag volgen om u dan te bestoken met reclame dat op uw profiel gericht is. Mensen die al eens op Facebook geadverteerd hebben, weten dat Facebook alles van u weet. Je kan advertenties maken specifiek gericht op geslacht, leeftijd, interesses,…
Iedereen kent het gezegde: als een product gratis is om te gebruiken, dan bent u het product. Een gezegde dat hier helemaal op zijn plaat is.
Een tactiek die wel vaker gebruikt wordt: een aanlokkelijk platform oprichten volledig gratis in gebruik, volledige vrijheid van meningsuiting, geen censuur. En eens mensen eraan gewend zijn de blok erop. Precies wat we nu zien gebeuren. Op basis van een mening gaan ze uw basisrecht van vrije meningsuiting verbieden. Het censureren van meningen is iets wat je enkel ziet in een dictatuur.
De toekomst van Facebook?
Hoogmoed komt voor de val. We zien Facebook nu nog niet direct verdwijnen, maar toch ziet hun toekomst er niet heel rooskleurig uit. Ten gevolge van een uitspraak van de Ierse dataregulator mag Meta (bedrijf achter Facebook) geen data meer van de EU naar de VS mag sturen. Of dit blufpoker is of niet valt af te wachten maar Meta dreigt er alvast mee om dan haar diensten (Facebook en Instagram) te beperken of stop te zetten. In Rusland is Facebook zijn klanten al kwijt want Rusland heeft facebook geband.
We kwamen online ook dit bericht tegen dat ook door een aantal ander sites overgenomen werd. Hier wordt voorspeld dat Facebook failliet gaat gaan. Of dit zo is gaan we in het midden laten. Maar in dat artikel hebben ze wel een punt. De beurskoers van Meta is fors gedaald. Op 13/9/2021 stond de koers op $ 376,51. Momenteel staat deze op $ 169,77. Die koers is dus met meer dan 50% gedaald, wat betekent dat Meta meer dan 50% minder waard geworden is.
Daarbovenop ziet facebook voor het eerst in zijn geschiedenis zijn aantal gebruikers dalen.
Wat doe je met een bedrijf als je niet meer tevreden bent van hun service? Daar blijf je weg. Is net wat wij zo vlug mogelijk willen doen met Facebook. We zijn blij dat alternatieven als Telegram en Mewe steeds meer gebruikers trekken. Hopelijk ooit (liever vlug dan laat) een volwaardig alternatief voor Facebook. De dag dat wij de deur dichtdoen bij facebook. Een bedrijf dat ons de mond snoet, een bedrijf dat ons langs alle kanten bespioneert daar zijn we niet van gediend en wordt bedankt voor bewezen diensten.
U kan daarbij helpen. Deel niet enkel onze berichten, maar ook de berichten van andere alternatieve nieuwssites massaal op alternatieve media als Mewe, Telegram en anderen. Zorg dat daar heel veel interessante content te vinden is. Dat gaat automatisch extra gebruikers aantrekken en tegelijkertijd wegtrekken van censuurbook.
Facebook en zijn deelgenoten zijn zeker niet mijn vrienden. Ze brengen het publiek zo ver dat het vrijwillig zijn privacy opgeeft en dat vind ik een kwalijke ontwikkeling.
Maar dit artikel is de ketel die de pot verwijt dat hij zwart ziet. Ik doe geen uitspraken over de zogezegde mening van Facebook of factcheckers. Maar ik vind in het artikel dat volgens jullie gecensureerd is nergens een mening. Op mij komt het over dat jullie jullie stellingen aanvoeren als feiten. Volgens mij kunnen jullie zich bijgevolg niet beroepen op ‘vrije meningsuiting’.
Integendeel, in mijn ogen dringen jullie met bovenstaand artikel aan Facebook een mening op. Naar mijn mening het tegengestelde en dus veel kwalijker dan het niet respecteren van vrijheden.
We halen in het artikel net aan dat de factchecks van Facebook gebaseerd zijn om meningen niet op feiten. Die factchecks zijn dus niet meer dan censuur wat helemaal ingaat tegen het recht op vrije meningsuiting. Als we geen recht op vrije meningsuiting meer hebben betekent dus ook dat we in een dictatuur leven en niet langer in een democratie. En democratie is ook al een dictatuur, want dat is een dictatuur van de meerderheid.