Al even geleden dat we nog iets over autonomie geschreven hebben. We vonden een mooi voorbeeld om uit te leggen wat uw rechten zijn bij een politiecontrole en hoe de politie zonder dat ze het waarschijnlijk zelf beseffen over de schreef gaan.
https://www.facebook.com/watch?v=332103838812325
De politie vindt naast de weg iemand die dronken in zijn auto ligt te slapen. De auto staat geparkeerd op een gehandicaptenparking. Wil zich niet identificeren en wil niet zeggen waar die woont. Uiteindelijk slaan de agenten hem in de boeien.
Als we dit allemaal gaan analyseren.
Iemand achter het stuur in deze staat van dronkenschap is natuurlijk een gevaar. Die is helemaal niet aan het rijden. Is naast de weg zijn roes aan het uitslapen in zijn auto. Hier is geen 3de partij gekwetst. Niemand die aanklacht ingediend heeft, dus van strafwet kan er geen sprake zijn.
Het enige wat die man misschien te verwijten valt, is dat die geparkeerd staat op een gehandicaptenparkeerplaats. Maar terug hetzelfde. Door daar te staan is er geen 3de partij gekwetst. Kan vervelend zijn voor een gehandicapte die daar wil parkeren, maar heeft daar niet echt schade door. Het is de stad die van deze parkeerplaats een gehandicaptenparkeerplaats gemaakt heeft. Gewoon uit respect parkeer je niet op deze parkeerplaats, maar zelfs dan nog is er hier geen 3de partij gekwetst. De gemeente is een bedrijf waar u geen contract mee hebt.
De politie voert hier een identiteitscontrole uit. De politie mag enkel uw identiteit controleren als u een strafrechtelijk feit gepleegd heeft, op het punt staat om een strafrechtelijk feit te plegen of als u zich verdacht gedraagt. Deze man ligt gewoon in zijn auto te slapen. We vermoeden dat de politie hier pas doorhad dat deze persoon stomdronken was als ze die wakker maakten.
Het eerste wat de politie vraagt is die man zijn identiteitskaart. Als die man zich hiermee identificeert, identificeert hij zich dus als persoon i.p.v. als in levende mens en gaat die in contract met de politie. Gezien die man gewoon naast de weg in zijn auto ligt te slapen zonder dat er een strafrechtelijk feit gepleegd is, heeft de politie hier geen jurisdictie. Dus als die man zijn identiteitskaart niet wil afgeven hoeft hij dat ook niet te doen.
De agent vraagt hem waarom hij daar ligt te slapen. Volgens hem mag je niet zomaar overal slapen. Hij die eist bewijst. Het antwoord van die man zou moeten geweest zijn “toon me de wet die het verbiedt om in mijn auto te slapen”.
De agent vraagt hem ook waar hij woont. Waarschijnlijk omdat hij zich niet wil identificeren. Eens ze weten waar hij woont, kunnen ze via hun systeem zijn identiteit achterhalen. Als hij ook zijn adres niet wil prijsgeven, vragen ze hem zijn boorddocumenten. Hetzelfde: proberen om zijn identiteit te achterhalen. Om u in contract te dwingen hebben ze uw identiteit nodig. De politie zal dan ook alles doen om uw identiteit te achterhalen.
De volgende stap is dat ze de man arresteren.
Dus samengevat:
- Een man ligt naast de weg in zijn auto te slapen
- Hij slaapt, zit niet dronken achter het stuur waarmee hij in zijn toestand wel mensen in gevaar zou brengen
- Enige wat hem te verwijten valt, is dat hij geparkeerd staat op een parkeerplaats voorbehouden voor gehandicapten. Hier is geen 3de partij gekwetst. Feit dat je daar niet mag parkeren is gewoon het huisreglement van de vereniging “Gemeente X”. Zelf zouden we ons hier niet parkeren gewoon uit respect naar andere mensen toe, maar het is geen strafrechtelijk feit
- De politie voert hier een identiteitscontrole uit zonder dat de man een strafrechtelijk feit gepleegd heeft, op het punt staat om dit te doen, of zich verdacht gedraagt waaruit blijkt dat hij dit gaat doen
- De man wil zich niet identificeren, niet zeggen waar hij woont, noch zijn boorddocumenten tonen. Dit is zijn goed recht. Hij is enkel verplicht om dit te doen als hij een strafrechtelijk feit gepleegd heeft
Op basis van deze feiten wordt de man in de boeien geslagen, in de politiecamionette gezet om nadien waarschijnlijk af te voeren naar het politiebureau om daar in de cel zijn roes uit te slapen.
Het is hier de politie die strafrechtelijke feiten pleegt:
- Artikel 151: Elke andere daad van willekeur die inbreuk maakt op door de Grondwet gewaarborgde vrijheden en rechten en die bevolen of uitgevoerd wordt door een openbaar officier of ambtenaar, door een drager of agent van het openbaar gezag of van de openbare macht, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot een jaar.
- Artikel 151: Elke andere daad van willekeur die inbreuk maakt op door de Grondwet gewaarborgde vrijheden en rechten en die bevolen of uitgevoerd wordt door een openbaar officier of ambtenaar, door een drager of agent van het openbaar gezag of van de openbare macht, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot een jaar.
- Artikel 243: Iedere persoon die een openbaar ambt uitoefent, die zich schuldig maakt aan knevelarij, door bevel te geven om rechten, taksen, belastingen, gelden, inkomsten of interesten, lonen of wedden te innen, of door die te vorderen of te ontvangen, wetende dat zij niet verschuldigd zijn of het verschuldigde te boven gaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en met geldboete van 100 [euro] tot 50.000 [euro] of met één van die straffen, en hij kan bovendien, overeenkomstig artikel 33, worden veroordeeld tot ontzetting van het recht om openbare ambten, bedieningen of betrekkingen te vervullen.De straf is opsluiting van vijf jaar tot tien jaar en een geldboete van 500 [euro] tot 100.000 [euro], indien de knevelarij met behulp van geweld of van bedreiging is gepleegd.]
- Art 34 van de wet op het politieambt
- Indien ze deze man ook nog meenemen naar het politiekantoor en hem een paar uur in de cel steken, maken ze zich ook schuldig aan ontvoering.
Dit is hier weeral een typisch geval van struikroverij. De politie is een handelsonderneming ingeschreven met BTWnr. in de KBO. Het enige doel van deze controle is om deze man een contract (proces-verbaal) op te dwingen. Gezien de politie een bedrijf is, moeten deze winst maken. Die winst wordt gegenereerd door tig regeltjes (geen wetten) uit te vaardigen om mensen te kunnen beboeten. Een mooi voorbeeld is een boete wegens het niet dragen van uw veiligheidsgordel. De enige die u hiermee in gevaar brengt is uzelf. Dat is dus uw persoonlijke verantwoordelijkheid.
We zijn ervan overtuigd dat deze agenten te goeder trouw zijn en hier plichtsbewust hun job willen uitoefenen. Vraag een politieagent eens uit over bovenstaande strafwetten. We garanderen u dat ze deze niet kennen, zich dus ook niet bewust zijn dat ze hier de wet meermaals overtreden. Dit wordt hun bewust niet geleerd tijdens hun opleiding. Terwijl ze nu lustig boetes uitschrijven, zouden ze dan realiseren dat ze daar helemaal geen jurisdictie hebben. Minder boetes en dus ook minder winst voor het bedrijf “politie”.
We hadden het hier nu enkel over de fouten die de politie gemaakt heeft. De man die opgepakt werd, heeft ook wel een aantal fouten gemaakt.
Hij was niet echt vriendelijk tegen de politie. Ook al weet je dat je in uw recht staat en dat de politie u onheus aan het behandelen is, toch altijd beleefd blijven. Het taalgebruik dat deze man hanteerde was niet echt beleefd en kan geklasseerd worden als smaad aan de politie. Tijdens het handboeien verzette de man zich. We weten dat het niet leuk is om onterecht in de handboeien geslagen te worden, maar dit is weerspannigheid. En zijn grootste fout is natuurlijk dat hij het raam uit de politiecombi slaat. Hier heeft hij duidelijk een strafrechtelijk feit gepleegd door een politieauto te beschadigen.
En dit alles omdat die naast de weg in zijn auto lag te slapen. Dit heeft heel duidelijk niets te maken met het beschermen van onze veiligheid, maar zijn puur struikrovers die geld afpersen.