Vanaf vandaag is de coronapas verplicht in Brussel. Er worden ook voorbereidingen getroffen voor de invoer van die pas in sommige randgemeentes rond Brussel. Ook in Wallonië zal die gevraagd worden. Hoe lang gaat het nog duren voor die coronapas ook in Vlaanderen verplicht wordt?
Met de invoering van de coronapas lijkt het ons ook het ideale moment om u uit te leggen hoe u hier op een correcte manier mee omgaat.
Zoals altijd schuift de overheid de verantwoordelijkheid volledig van zich af. Ze verplichten de coronapas maar de verantwoordelijkheid om hierop te controleren ligt bij de kleine zelfstandige. Die kleine zelfstandigen liggen of zelf diep in slaap en doen hier graag aan mee. Of zitten tussen de hamer en het aambeeld: doen hieraan mee uit financiële noodzaak omdat ze al zo lang gesloten waren en grote schrik hebben om een zware boete te krijgen.
Hoe pakt u dit in de praktijk aan?
Die horeca uitbater/evenementenorganisator heeft helemaal geen bevoegdheid om naar uw vaccinatiestatus te vragen. Dit is privé en behoort tot uw medisch dossier. Enkel een arts heeft hier toegang toe. Dus als men in een café naar uw coronapas vraagt, gaan ze al in overtreding. Vraag die uitbater naar zijn machtiging om uw persoonlijke medische gegevens op te vragen.
Artikel 11 van onze grondwet: Het genot van de rechten en vrijheden aan de Belgen toegekend moet zonder discriminatie verzekerd worden.
U de toegang weigeren op basis van uw vaccinatiestatus is duidelijk discriminatie.
Ga dus in gesprek met de uitbater en leg rustig uit dat die geen bevoegdheid heeft om naar uw coronapas (=vaccinatiestatus) te vragen. Als die u toch de toegang weigert, schendt die uw grondwettelijk recht om niet gediscrimineerd te worden. Blijf altijd rustig en kalm. Begin niet te roepen, begin niet te schelden. Zoals hierboven, die uitbater zit tussen de hamer en het aambeeld. Die doet enkel maar om goed te doen. Die gaat ook niet op de hoogte zijn over wat we allemaal in deze toolkit geschreven hebben.
Als die mens verstandig is, eindigt hier de discussie en laat die u binnen. Doet die dat niet, gaat u naar de volgende stap.
Vraag die uitbater zijn naam en zeg dat je die persoonlijk verantwoordelijk zult stellen voor het schenden van uw grondrechten (bv. schade-eis van € 25.000). We sluiten niet uit dat de uitbater op dit ogenblik figuurlijk uit zijn sloffen schiet en er de politie bijhaalt. Geen probleem want hier heeft u net de politie nodig. Als u nog steeds geen toegang krijgt, bel dan zelf de politie en vraag naar voorkeur naar de wijkagent. Die heeft meerdere taken. Eén van de taken is bemiddelaar. Bemiddelen dus, niet beboeten.
Zoals we reeds bespraken in een vorig deel van deze toolkit: het eerste wat u aan de politie vraagt is om zich te identificeren. Herinner hem op dit ogenblik aan zijn eedaflegging (de politie zweert gehoorzaamheid aan de grondwet). Verwijs hier naar artikel 11 van de grondwet en zeg dat u hier de toegang ontzegd wordt op basis van uw vaccinatiestatus. Dat is niet enkel discriminatie meer tevens schending van uw privacy. Vraag hier de politie dus om zijn werk te doen.
We kunnen hier natuurlijk niet garanderen wat er hier gaat gebeuren. Je zit altijd met een menselijke factor. In sé als die agent zijn job correct doet, kan die niet anders dan tegen de uitbater zeggen dat die u moet binnenlaten. Dat is uw grondwettelijk recht. Die agent is een “public servant”. Die werkt dus voor de bevolking.
Nu we weten ondertussen allemaal dat we in complete wettenloosheid leven. Als die politieagent weigert om zijn werk correct te doen dus u de alsnog de toegang ontzegt en u mogelijk nog een boete wil geven ook dan valt u terug op de procedure die we u in een vorig artikel uitgelegd hebben. U heeft al de naam van die politieagent gevraagd. Uw ID niet afgeven, u heeft immers geen strafbaar feit gepleegd (zo lang u niet beginnen roepen en schelden bent). Waarschuw die agent dat hij uw grondwettelijke rechten aan het schenden is en als die u een boete wil geven dat die zich schuldig maakt aan knevelarij (art. 243 strafwetboek). Waarschuw die dat u die persoonlijk verantwoordelijk zult houden voor het schenden van uw rechten en dat die zich aan een forse schadevergoeding van € 250.000 (bedrag kiest u zelf) mag verwachten.
Zoals we ook in ons vorig artikel schreven. Als u uw rechten wil afdwingen, zorg dan dat u zich goed ingelezen heeft en wees zeker van uw stuk. Weet welke argumenten dat u kan gebruiken. Weet naar welke grondwetartikelen u kan verwijzen. De energie die u uitstraalt, zal u ook terugkrijgen. Als u niet zeker van uw stuk bent, bent u verloren voor u nog maar uw mond open gedaan hebt. Onzes inziens als u wel heel kordaat en zeker van uw stuk bent dan praat u de politie gewoon onder tafel. Die gaan het absoluut niet gewend zijn dat een gewone burger met een boel wetsartikels rond hun oren slaat. Als u dreigt met een schadevergoeding laat het dan niet bij een loos dreigement. U heeft de gegevens van de uitbater gevraagd, de gegevens van de politieagent. Ga nadien dus klacht neerleggen en stel u burgerlijke partij.
We begrijpen absoluut als mensen al deze tamtam niet zien zitten gewoon om een pintje te gaan drinken. De vraag die u zich moet stellen is: waar trekt u de grens? Welke grens mag er overschreden worden voor u in actie schiet? U de toegang ontzeggen omdat u als gezonde mens weigert om mee te werken aan een medisch experiment lijkt ons een heel duidelijke grens. Wil u alsnog op een andere manier protesteren? Simpel: doe wat ze gedaan hebben in Frankrijk. Ga gewoon picknicken voor de deur van het restaurant en toon ze uw (figuurlijk) uw middelvinger.
De politie heeft toch ALTIJD de bevoegdheid om uwe pas te vragen ? Weigeren om je pas te geven daar worden ze wild van. De politie moet zich ook ten alle tijden legitimeren als je er naar vraagt. dacht ik …
Ja, de politie moet zichzelf altijd legitimeren als je ze dat vraagt. Jij moet enkel uw ID tonen als je een strafbaar feit gepleegd hebt, op het punt staat dat te doen of u verdacht gedraagt wat kan wijzen dat je op het punt staat dat te doen. Die politieagent kan kwaad worden als je uw ID niet afgeeft, maar dit is de wet. Basisvereiste voor een strafbaar feit is dat er een 3de partij moet gekwetst zijn. Niet dragen van uw mondmasker valt daar niet onder. Dat valt onder het bestuursrecht, niet onder het strafrecht.
mogen enkel pass vragen indien je een strafbaar feit heb gepleegd… zomaar vragen mag niet zonder reden!!