Vandaag worden de eerste truckers in Brussel verwacht met morgen nog veel meer om te arriveren. Mogelijk nog een boel andere mensen die er met de auto naartoe rijden om zich aan te sluiten bij dit konvooi. Via de msm gaf men al te kennen dat men hard zou optreden om dit te ontmoedigen.
We zijn geen advocaat of jurist. We hebben ons wel goed verdiept in onze rechten. Hierbij wat tips als u tegengehouden wordt door de politie:
- Vrij verkeer van goederen en personen binnen de EU
Je mag u dus vrij verplaatsen binnen de EU. Dit is vooral gericht op de camioneurs die uit de buurlanden komen - Artikel 13 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (URVM)
Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.
Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren. - Grondwet artikel 187 + 188
Art. 187: De Grondwet kan noch geheel, noch ten dele worden geschorst
Art. 188: met ingang van de dag waarop de Grondwet uitvoerbaar wordt, zijn alle daarmee strijdige wetten, decreten, besluiten, reglementen en andere akten opgeheven. - Grondwet artikel 22
Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn privé-leven
De politie heeft geen affaire met waar u vandaag komt en waar u naartoe gaat. Dit behoort tot uw privé-leven. Als u geen strafrechtelijk feit (3de partij gekwetst) gepleegd heeft, heeft de politie geen jurisdictie - Grondwet artikel 14
Geen straf kan worden ingevoerd of toegepast dan krachtens de wet
Als de politie u tegenhoudt, vraag dan welke wet in het strafwetboek u overtreden heeft. Als hij u deze niet kan tonen bent u vrij om te gaan - Grondwet Art 17
De straf van verbeurdverklaring der goederen kan niet worden ingevoerd.
De politie kan dus niet zomaar uw auto/vrachtwagen in beslag nemen - Grondwet art 26 + 27
De Belgen hebben het recht vreedzaam en ongewapend te vergaderen
De Belgen hebben het recht van vereniging
U heeft dus het recht om te gaan betogen op voorwaarde dat dit vreedzaam gebeurt. U bent op dit ogenblik gewoon onderweg, er is nergens geen geweld gebruikt of zaken die erop wijzen dat u dat gaat doen. M.a.w. de politie kan u niets ten laste leggen - Recht op vrije meningsuiting
U heeft recht op vrije meningsuiting. Dit houdt ook in vreedzaam gaan betogen met andere mensen om uw mening te laten horen - Je mag rijden
Uw auto/camionette/vrachtwagen is privé-eigendom. Zolang deze gekeurd en verzekerd is mag u daar vrij mee rijden op de openbare weg.
In de praktijk
Wat doet u als de politie u tegenhoudt?
- Neem uw smartphone en film alles of neem het gesprek op. Misschien gaat die agent het tegendeel beweren maar u mag de politie filmen en fotograferen. U mag wel die beelden niet zomaar verspreiden maar u mag deze wel gebruiken als u klacht neerlegt bij commité P
Blijft altijd vriendelijk en kalm en begin die agent nooit uit te schelden. - Als allereerste vraagt u of die agent zich wil identificeren (neem een foto van zijn badge zodat u deze gegevens niet kwijtspeelt). Een agent is bij wet verplicht om zich te identificeren. U heeft zijn identiteit nodig als die onwettig optreedt.
- U hoeft zichzelf niet te identificeren. Hiervoor verwijzen we naar art 34 van de wet op het politieambt. De politie mag enkel uw identiteit controleren als u een strafrechtelijk feit gepleegd heeft, op het punt staat om dit te doen of u verdacht gedraagt wat erop wijst dat u dat gaat doen.
- Als die agent begint te dreigen dat je een boete of zo gaat krijgen als u zich niet identificeert geef dan uw ID af maar vermeldt duidelijk dat je dit doet onder dwang. Een contract onder dwang is niet rechtsgeldig.
- Vraag die agent welke wet in het strafwetboek u overtreden heeft. Als hij dat niet kan, verwijst u naar grondwetartikel 14
- Wijs de agent erop dat hij handelt als een bedrijf gezien het politiekantoor waarvoor hij werkt ingeschreven staat in de KBO met BTWnr. Vermeld uitdrukkelijk dat u niet in contract wenst te gaan
- Herinner die agent aan zijn eedaflegging: “ik zweer gehoorzaamheid aan de grondwet”. De politie staat in dienst van de bevolking en is er om ervoor te zorgen dat de grondwet gerespecteerd wordt. Som hierna de grondwetartikelen op die we hierboven opgesomd hebben.
Hou er rekening mee dat agenten tijdens hun opleiding nauwelijks een juridische vorming krijgen. De kans is reëel dat ze van het bovenstaande niets weten. Een agent die dat wel weet of iemand die dit allemaal begrijpt, weet dat die u niets kan maken en zou u gewoon moeten laten gaan. Als dit niet het geval is, wrijft u hen onderstaande strafwetartikelen onder de neus:
- Artikel 151
Elke andere daad van willekeur die inbreuk maakt op door de Grondwet gewaarborgde vrijheden en rechten en die bevolen of uitgevoerd wordt door een openbaar officier of ambtenaar, door een drager of agent van het openbaar gezag of van de openbare macht, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot een jaar. - Artikel 243
[Iedere persoon die een openbaar ambt uitoefent, die zich schuldig maakt aan knevelarij, door bevel te geven om rechten, taksen, belastingen, gelden, inkomsten of interesten, lonen of wedden te innen, of door die te vorderen of te ontvangen, wetende dat zij niet verschuldigd zijn of het verschuldigde te boven gaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en met geldboete van 100 [euro] tot 50.000 [euro] of met één van die straffen, en hij kan bovendien, overeenkomstig artikel 33, worden veroordeeld tot ontzetting van het recht om openbare ambten, bedieningen of betrekkingen te vervullen.
De straf is opsluiting van vijf jaar tot tien jaar en een geldboete van 500 [euro] tot 100.000 [euro], indien de knevelarij met behulp van geweld of van bedreiging is gepleegd.] - art 147: ontvoering (indien men u arresteert en meeneemt naar het politiebureau)
Ieder openbaar officier of ambtenaar, ieder drager of agent van het openbaar gezag of van de openbare macht, die wederrechtelijk en willekeurig een of meer personen aanhoudt of doet aanhouden, gevangen houdt of doet houden, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar.
De gevangenisstraf is zes maanden tot drie jaar, indien de wederrechtelijke en willekeurige vrijheidsberoving langer dan tien dagen duurt.
Duurt zij langer dan een maand, dan wordt de schuldige veroordeeld tot gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar.
Hij wordt bovendien gestraft met geldboete van vijftig [euro] tot duizend [euro] en kan worden veroordeeld tot ontzetting van de rechten, genoemd in [1 artikel 31, eerste lid]1, 1°, 2° en 3°. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Als ze u nog steeds niet laten gaan zeg dan dat je klacht zal neerleggen tegen hun persoonlijk wegens het schenden van uw grondrechten en op basis van bovenstaande strafwetartikelen. Waarbij je u burgerlijke partij zal stellen en ook een forse schadevergoeding zal vragen voor het geleden leed.
PRINT GANS DIT ARTIKEL AF EN GEBRUIK DIT ALS STAPPENPLAN ALS DE POLITIE U TEGENHOUDT
U bent vrij om zich te verplaatsen, u heeft recht op vrije meningsuiting en recht om te betogen. De politie mag u niet zomaar zonder reden van de baan plukken en u een boete geven. U heeft geen enkel strafrechtelijk feit gepleegd. Dit betekent dat dit onder het privaatrecht valt en dat is contractueel. U heeft geen contract met de politie en u wenst niet in contract te gaan. Als ze u toch beboeten of eventueel arresteren dan pleegt de politie zelf 2 misdrijven.
We weten dat dit in de praktijk heel moeilijk is, maar blijf altijd rustig en beleefd. Nooit de politie beginnen uitschelden. Als ze u arresteren gaat u gewoon mee. Zorg ervoor dat u nergens geweld gebruikt zodat ze u niets ten laste kunnen leggen.
U heeft in het begin aan de agent gevraagd om zich te identificeren. U heeft dus de gegevens van deze persoon. Dat is al wat u nodig heeft. Op het moment zelf kan u vaak niets anders doen dan alles rustig ondergaan. Het is pas nadien dat u actie onderneemt. Ga klacht neerleggen bij de politie. De politie is verplicht om deze klacht te noteren. Mochten ze toch weigeren gaat u naar een ander politiekantoor en/of naar comité P. Leg daar klacht neer op basis van artikel 151, 243 en eventueel 147. U klaagt die agent persoonlijk aan (niet het politiebureau). En u stelt zich hier burgerlijke partij voor het geleden leed. De schadevergoeding kan u zelf bepalen. We raden hier aan om niet te vriendelijk te zijn en bv. direct € 250.000 te eisen. Als er een paar agenten letterlijk hun huis moeten verkopen om deze schadevergoeding te betalen gaat dit ongetwijfeld rond als een vuurtje en gaan agenten in de toekomst wel 2X nadenken voor ze nog eens iemand lukraak een bonnetje uitschrijven.
POWER 2 THE PEOPLE!!!